//7.9.2017, 19:30//

Dokumentarac Okrug Harlan SAD (Harlan County USA) redateljice Barbare Kopple intimistički je prikaz borbe rudara iz rudnika Brookside i njihovih obitelji za osnovna radnička prava i dostojanstvo. Jedna od posebnosti ovog filma, iz koje izlazi i njegova snaga, je činjenica da je redateljica 18 mjeseci živjela s rudarima, upoznala njihovu svakodnevicu i stekla njihovo apsolutno povjerenje što je dovelo do izuzetno osobnih i snažnih portreta pojedinih likova, ali i samog procesa štrajka protiv poslodavca – Duke Power Company. Stoga Okrug Harlan SAD., nagrađen Oscarom 1977. za najbolji dokumentarni film, nije samo dokumentacija štrajka, već i ganutljiv i nezaboravan prikaz zajednice smještene u Apalačkom gorju u Kentuckyju.
I premda prvotna namjera B. Kopple nije bila dokumentiranje štrajka, već sudbine T. Boylea korumpiranog vođe UMWA (Ujedinjeni američki rudari), prilikom prvog slučajnog susreta sa štrajkašima, odlučila je promijeniti temu filma i posvetiti ga borbi rudara za osnovna prava. Borila se na strani radnika, živjela je s njima, međutim, predstavnici poslodavaca nisu je doživljavali ozbiljno i dopuštali su joj snimanje štrajka i pregovora pri čemu je B. Koppole uhvatila izuzetno nasilne i brutalne postupke poslodavca nad radnicima. Koristeći tehnike filma istine i arhivske snimke, pružila je širi kontekst uzastopnih borbi za radnička prava u siromašnim planinskim predjelima Kentuckyja.
Zbog svog kulturnog, povijesnog i estetskog značenja film je uvršten u Nacionalni filmski registar, a 2014. magazin Sight and Sound uvrstio ga je na listu najznačajnijih dokumentaraca svih vremena.

Info: r. Barbara Kopple, SAD, 1976., 103′, engleski jezik, bez hrvatskih podnaslova

 

O autorici: Barbara Kopple (1946), američka je redateljica, najpoznatija po dokumentarnim filmovima socijalne, radničke i aktivističke tematike od kojih se posebice ističu: Shut up and Sing o bendu Dixie Chicks i njihovoj osobnoj i kreativnoj reakciji na politički pad kojeg su doživjele nakon kritiziranja predsjednika Busha i rata u Iraku. U filmu My Generation istražuje nasljeđe Woodstocka i generaciju X. Wild Man Blues prati europsku turneju Woodyja Allena i njegovog jazz benda, Bearing Witness govori o ženskim ratnim izvjestiteljicama. Dvostruka je dobitnika Oscara, njezini Okrug Harlan USA i Američki san osvojili su zlatnog kipića u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a ujedno su i njezini najpoznatiji filmovi.

Dobitnica je i niza ostalih nagrada: nagrada Human Rights Watch, Los Angeles Film Critics Award, National Society of Film Critics Award, the SilverDocs/Charles Guggenheim Award, New York Women in Film & Television Muse Award, a Lifetime Achievement Award from Doc NYC, the Maya Deren Independent Film and Video Award, the Woodstock Film Festival Maverick Award, Women in Film & Video of Washington, DC Women of Vision Award, the White House Project’s EPIC Award, the International Documentary Association Career Achievement Award, the San Francisco Film Society’s Persistence of Vision Award, the Sundance Film Festival Grand Jury Prize, Filmmakers Trophy & Audience Award, the Sarasota Film Festival Director’s Award…

Deset godina je bila članica upravnog odbora Američkog filmskog instituta, savjetnički je član odbora pri Američkom sveučilišnom centru za društvene medije. Članica je Američke filmske akademije, Unije američkih redatelja, Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, Počasnog odbora žena na filmu i televiziji New Yorka , Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti. Aktivno pomaže brojnim organizacijama koje se bave društvenim pitanjima te podupire nezavisne filmaše.

 

Film Okrug Harlan SAD prikazujemo u sklopu programske cjeline Proširena slika koja prikazuje odnos  kinematografije prema aktualnim društveno-političkim događanjima uz razgovore s različitim stručnjacima iz svijeta filozofije, sociologije te društvenog aktivizma. Cilj je programa stvaranje prostora za raspravu o aktualnim društvenim strujanjima i naglim promjenama s kojima smo svakodnevno suočeni. Naglasak je programa prvenstveno na kvalitetnom angažiranom filmskom programu koji stvara alternativni diskurs u odnosu na uobičajene filmske prakse ali i političke ideje.

Selektorica: Jelena Ostojić