Film Sićušna tijela: Intimni svijet F. Percyja Smitha (Minute Bodies: The Intimate World Of F. Percy Smith) posveta je pionirskim znanstvenim filmovima neumornog britanskog naturalista i dokumentarista u režiji Stuarta Staplesa, pjevača grupe Tindersticks, slavnog britanskog benda koji potpisuje i originalnu glazbu za film. Smith je razvijao različite filmske i fotografske tehnike kako bi uhvatio tajne prirode na djelu i rasvijetlio neviđeno u seriji filmova Secrets of Nature. Kombinacija Smithovih snimki iz prve polovice 20. stoljeća sa suvremenom glazbom Tindersticska napisanom isključivo za ovaj film naglašava ljepotu Smithova djela i njegovu eksperimentalnu privlačnost, dok sama glazba dodatno podcrtava muzikalnost pokreta i stvara hipnotički, meditativan i sanjiv film.

Ovim impresivnim audio-vizualnim djelom zatvaramo sezonu Kratkih slika 29. lipnja u 21:30 u dvorištu Studentskog centra uz projekciju pod zvijezdama.

Ulaz besplatan.

O AUTORIMA: Stuart A. Staples (1965.) pjevač je i gitarist britanskog indie benda Tindersticks. Autor je glazbe za dva filma Claire Denis; L’Intrus i White Material, dok s ostatkom benda potpisuje glazbu za još dva njezina filma; Nénette et Boni i Trouble Every Day. Hipnotički film Minute Bodies: The Intimate World of F. Percy Smith nastajao je više od tri godine, svjetlo dana ugledao je krajem 2016., a članovima Tindersticksa u stvaranju originalne glazbe pridružili su se i Thomas Belhom i Christine Ott.

Percy Smith (1880. – 1945.) pionir je mikro-kinematografije i autor više od 50 filmova o prirodi za serijal Urban Sciences, uključujući i pionirski stop-motion film The Birth of a Flower. Od 1922. radio je na serijalu Secrets of Nature u sklopu programa British Instructional Films. U fokusu Smithova rada bio je svijet prirode, međutim, pomno je istraživao i mikro-kinematografiju, protok vremena i bavio se izradom različitih naprava za snimanje u kućnoj radinosti.

Sićušna tijela prikazujemo u sklopu programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a. Kratka baza naziv je infocentra i medijateke za kratki film Udruge 25 FPS. Obuhvaća arhiv radova i publikacija posvećenih uglavnom suvremenom eksperimentalnom filmu i videu. Kroz 2017. godinu na Kratkim slikama bit će prikazani najnoviji radovi iz područja inovativnog i eksperimentalnog filma i videa. Selektorice programa su Sanja Grbin i Marina Kožul.