Nakon uspješne prošlogodišnje radionice za kinooperatere u MM centru (SC, Savska cesta 25), s edukacijom u području digitalnih i analognih projekcija bavili smo se i ove godine. od 9. do 12. rujna, pod vodstvom austrijskog kinooperatera Christiana Zaglera.

Cilj radionice bio je obučiti i usavršiti tehničare i umjetnike u području za kojeg ne postoji mogućnost školovanja, a o kojem ovisi djelovanje svakog kina i filmskog festivala. Radionica je bila podijeljena u tri edukacijske cjeline – napredna radionica za DCP, napredna za 35 mm i početna za 35 mm projekcije, a obuhvatila je teoriju i praksu.

Dio radionice posvećen digitalnim projekcijama, bavio se naprednijim pitanjima i problemima vezanima uz DCP te je taj dio namijenjen osobama s iskustvom u radu s DCP projektorima.

Radionički dio vezan uz analogne, 35 mm, projekcije namijenjen je početnicima, ali i osobama s određenim znanjem iz ovog područja te je početnicima pružio osnovna znanja vezana uz filmske materijale, formate, projektor, spajanje filma, namatanje filma i samostalno projiciranje filma, dok je dio za iskusnije polaznike, između ostaloga, bio fokusiran na održavanje samog projektora, mogućnost rješavanja tehničkih problema i specifičnija znanja.

Voditelj radionice Christian Zagler (1980., Beč) austrijski je projekcionist  s dugogodišnjim iskustvom rada na brojnim filmskim festivalima (Rotterdam Film Festival, Festival austrijskog filma Diagonale, Filmfest Dresden, Obernhausen Kurzfilmtage, Transylvania Film Festival, 25 FPS Film Festival, Viennale Film Festival, Dubai International Film Festival) i rukovanja s različitim digitalnim i analognim projektorima.

Radionica se održala uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.