Zahvaljujući suradnji Kratkih slika i festivala Izlog suvremenog zvuka, 4. svibnja prikazujemo dokumentarni film Tony Conrad: Completely in the Present o životu i radu legendarnog umjetnika.

Conradovo (1940. – 2016.) stvaralaštvo proteže se od eksperimentalnog filma, glazbe, zvučnih instalacija do pisanja i podučavanja. Jedan je od pionira strukturalnog filma i dronske glazbe. Njegovo konceptualno višemedijsko stvaralaštvo uzdrmalo je same temelje filmske i glazbene umjetnosti.

Koristeći privatne snimke Tonya Conrada i njegovih suradnika nastale u posljednjih 20 godina, kao i Conradovu vlastitu arhivu glazbe i filmova, dokumentarac u režiji Tylera Hubbya zrcali Conradov razigrano radikalni pristup umjetničkom stvaraju.

Oštar, sladak i elokventan dokumentarac o najvedrijem, umjetnički najekspanzivnijem minimalistu dosad. Zvučna imaginacija naširoko se hranila Conradom. Njegov život i rad potvrdio je važnost slušanja zvukova koje nitko drugi nije čuo. Ljubavno pismo specifičnom periodu u centru manhattanske boemštine… Hubbyjev film predstavlja Conrada u svim njegovim aspektima, kao dugogodišnjeg profesora medija u Buffalu, New Yorku, ali i dalje od toga, kao čovjeka odlučnog da „apstraktnu umjetnost učini zabavnom, veselom, energičnom i radosnom.“ Vrsta buđenja, ali zato što je film zaista dobar film, buđenja punog života.

– Chicago Tribune

Istraživanje avangardne umjetnosti koje nema vremena za elitizam ili pretvaranje. Hubby bilježi umjetničku osobnost koja je mogla objelodaniti velike ideje bez trunke snobizma, koja se mogla lišiti razmetljivosti ali i dalje izazvati duboku misao.

– The Hollywood Reporter

 

Službena stranica filma: http://www.tonyconradmovie.com/