//27. 4. 2017., 19:30//

Film Kako sam se zaljubio u Evu Ras (r. André Gil Mata, 2016.) portretira jedan dan u životu Sene, sedamdesetogodišnje starice koja živi u projekcijskoj kabini kina 1. maj u Sarajevu. Osim obavljanja svakodnevnih kućanskih poslova, njezina svakodnevica uključuje posjete šarmantnog mladića Saše, koji je bez sumnje dekintiran, te starijeg gospodina Ilije, kao i gledanje starih jugoslavenskih filmova. Tihi portret Senine svakodnevice u suprotnosti je sa zvukom projektora i filmova, poput svojevrsnog kontrapunkta Senine prošlosti, koja je paralelno prošlost jedne kinematografije i prošlost jedne zemlje te svih njezinih očekivanja, strahova, boli i napora.

Info:  r. André Gil Mata, Portugal/Bosna i Hercegovina, 2016., 74′

FESTIVALI I NAGRADE: FIDMarseille – Grand Prix – Posebno priznanje (2016.), DokuFest, Prizren (2016.), DocLisboa (2016.), Viennale (2016.)

 

O AUTORU: André Gil Mata rođen je 1978. godine u gradu São João da Madeira u Portugalu. Studirao je matematiku, a zanimala ga je fotografija i kazalište.  Osnovao je nezavisni studio za fotografiju i film Átomo47 i produkcijsku kuću Bando á Parte. 2012. godine magistrirao je filmsku režiju na Fakultetu za film i kazalište u Lisabonu.