U sklopu Kratkih slika, 6. travnja prikazujemo dokumentarno-igrani film Korespondencije (Correspondencias, 2016.) portugalske redateljice Rite Azevedo Gomes. Film se fokusira na razmjenu pisama između dvoje najvažnijih portugalskih pjesnika 20. stoljeća Sophie de Mello Breyner Andresen i Jorgea de Sene. Njihovo dopsivanje postaje prostor izražavanja želje za slobodom, državom bez vladara u kojoj kraljuje poezija, daleko od pohlepe i maloumlja ljudi. Korespondencije su filmski esej o mogućnosti poezije i pisanja, djelomična vremenska kapsula povijesnog trenutka u Portugalu gdje su poezija i egzili bili jedini prozori u svijet, djelomično bilješke autoričina vlastitog života i iskustava.

Korespondencije su nominirane za najbolji film na festivalu u Locaru 2016., osvojile su nagradu za najboji film na festivalu Doclisoba 2016. i nagradu za najboljeg redatelja na festivalu Coimbra Caminhos do Cinema Português 2016.

Rita Azevedo Gomes (1952.) je redateljica, scenaristica i producentica, svestrana je i nezavisna umjetnica s čvrstim interesom za novim načinima filmskog izražavanja.  Filmsku karijeru započinje početkom 90-ih. Međunarodnu pozornost stekla je filmom Osveta jedne žene.

Film je na portugalskom jeziku s engleskim podnaslovima.

Ulaz je besplatan.