//30. 3. 2017, 19:30//

Tri filma o odrastanju iz dvije Amerike. O mladima i načinima na koje ostvaruju povezanost sa sobom i s društvom kao preduvjetom psihičkog i emotivnog sazrijevanja. Sigurni i odlučni, ponašanje odraslih usvajaju preko rituala grupe, zajednice i popularne kulture. Izmišljeni ili stvarni, njihovi svjetovi fascinantno se isprepliću sa sadašnjim trenutkom življenja u složenim postkapitalističkim i postmedijskim transformacijama.

 

Draga Lorde / Dear Lordedear lorde

Originalni režijski pristup portretiranja jedne petnaestogodišnjakinje koja se hvata u koštac s novogodišnjom odlukom kako postati ostvarena osoba. Prepreke na tom putu savladava pisanjem pisama svojim idolima: komičaru Louisu C.K.-u, biskupu Desmonud Tutuu, novozelandskoj pop zvijezdi Lorde. Nadilazeći puku ispovijed, film je vizualno slojevita, nesvakidašnja rekonstrukcija svijeta u koji su danas uronjeni tinejdžeri.

Duke i Battersby su kanadski umjetnički duo koji zajedno radi od 1994. Dobitnici su Grand prixa za Dear Lorde na festivalu EMAF u Osnabrücku 2015.

Info: r. Emily Vey Duke, Cooper Battersby, CA, 2015., 27′, engleski jezik

 

Antonijina priča / El cuento de Antoniaantionia 2

Svečano slavlje inicijacijskog sakramenta desetogodišnje djevojčice rastvara se na dvije dimenzije: mita i priče, te svakodnevicu surove društvene stvarnosti. Snimateljski virtuozan, film se događa u vjetrovitom naselju na ušću u Karipsko more koje postaje poprište bujajućeg života. U vrtlogu siromaštva, besperspektivnosti i nesmiljenosti meteorologije, Antonija je odraz mogućnosti emancipacije i snage otpora.

Antonijina priča je diplomski film na Visokoj školi za umjetnost i dizajn u Ženevi za koji je Jorge Cadena osvojio nagradu Tigar za kratkometražni film na Međunarodnom festivalu u Rotterdamu 2017.

Info: r. Jorge Cadena, CO/CH, 2016., 30′, španjolski jezik s engleskim podnaslovima

 

Bez srca / Sem coraçãoSTILL 1_semco_0

U magičnom sinemaskopu pratimo magična ljetna popodneva koja gradski dječak Leo provodi na praznicima kod svoga rođaka na moru. Plaža provocira nova iskustva, a upoznavanje s djevojčicom s nadimkom Sem coração – Bez srca u ljetnu idilu unosi jezovite osjećaje između nevinosti i nasilja. Svi protagonisti u filmu su naturščici, a film je sjećanje na odrastanje autora u Maceióu.

Sem coração prikazan je na vodećim svjetskim festivalima kratkog filma, a na Festivalu u Cannesu u Dvotjednu kritike dobio je Nagradu Illy.

Nara Normande i Tião najmlađa su generacija brazilskih filmaša i već su sa svojim prvim filmovima osvojili međunarodnu naklonost i kritike i publike.

Info: r. Nara Normande, Tião, BR, 2014., 25′, portugalski jezik s engleskim podnaslovima

Filmove prikazujemo u sklopu programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a. Kratka baza naziv je infocentra i medijateke za kratki film Udruge 25 FPS. Obuhvaća arhiv radova i publikacija posvećenih uglavnom suvremenom eksperimentalnom filmu i videu. Kroz 2016. godinu biti će prikazati najnoviji radovi iz područja inovativnog i eksperimentalnog filma i videa. Prostor za prikazivanje eksperimentalnog filma uglavnom su specijalizirani filmski festivali, muzeji, umjetničke galerije. Prikazivanje u redovnim programima rijetko je, stoga je ovaj program izuzetan doprinos vrednovanju eksperimentalnog filma. Selektorice programa: Sanja Grbin i Marina Kožul