30. ožujka na Kratkim slikama prikazujemo najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR): Antonijina priča (El cuento de Antonia) u režiji Jorgea Cadene.

Svečano slavlje inicijacijskog sakramenta desetogodišnje djevojčice rastvara se na dvije dimenzije: na dimenziju mita i priče, te svakodnevicu surove društvene stvarnosti. Snimateljski virtuozan, film se događa u vjetrovitom naselju na učšću u Karipsko more koje postaje poprište bujajućeg života. U vrtlogu siromaštva, besperspektivnosti i nesmiljenosti meteorologije, Antonija je odraz mogućnosti emancipacije i snage otpora.

Antonijina priča je diplomski film na Visokoj školi za umjetnost i dizajn u Ženevi, a prikazujemo ga u sklopu programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a i programa Rituali nesputane mladosti uz filmove Bez srca (Sem coração) i Draga Lorde (Dear Lorde).

Program čine tri filma o odrastanju iz dvije Amerike. O mladima i načinima na koje ostvaruju povezanost sa sobom i s društvom kao preduvjetom psihičkog i emotivnog sazrijevanja. Sigurni i odlučni, ponašanje odraslih usvajaju preko rituala grupe, zajednice i popularne kulture. Izmišljeni ili stvarni, njihovi svjetovi fascinantno se isprepliću sa sadašnjim trenutkom življenja u složenim postkapitalističkim i postmedijskim transformacijama.

Selektorice programa: Sanja Grbin i Marina Kožul

Program počinje u 19:30, filmovi imaju titlove na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.