//9. 3. 2017., 19:30//

Uskrsavajući tradiciju svete budale, Mavromattijev film No Place For Fools donosi šokantan kritički portret najmračnije strane Rusije. Film je u potpunosti napravljen od YouTube snimki s ruskog video bloga, a ispovijesti su montirane jedne uz drugu kako bi otkrile koliko je život pojedinca pod utjecajem politike u kapitalističkoj Rusiji. Film prati Sergeya Astahova, homoseksualca, kojeg su Crkva i državna propaganda pretvorile u ortodoksnog zagovornika Putinovog režima. Ovaj se dokumentarac sastoji od video klipova s Astahovljeva bloga koji otkrivaju shizofrene monologe o hrani, ljubavi, konzumerizmu, patriotizmu i bolesti. Ismijanoj budali ponuđen je glas, uskraćen od drugih.

Info: r. O. Mavromatti, Rusija/Bugarska, 2015., 87′, dokumentarni

Festivali i nagrade: Jihlava International Documentary Film Festival (Češka) 2014. – nominacija za najbolji srednjeeuropski i istočnoeuropski dokumentarac, International Film Festival Rotterdam 2015., AV Festival (UK) 2014., Brave Festival (Poljska) 2015., FILMFEST MÜNCHEN (2015.), Queer Lisboa – International Queer Film Festival (Portugal) 2016.

Film je na ruskom jeziku s engleskim podnaslovima.

 

O AUTORU:

Oleg Mavromatti (1965, Volgograd, Rusija) bavi se performansom i filmskom umjetnošću. Godine 1995. osnovao je nezavisni filmski savez SUPERNOVA, koji se smatra utvrdom moskovskog radikalnog filma. Filmovi nastali unutar pokreta  kao što su The Green Elephant (1999) i Bastards (2000) postali su kultnim filmovima tog vremena , a desetljeće kasnije inspirirat će pojavu internetskih zajednica u kojima fanovi na dnevnoj bazi proizvode i dijele memeove bazirane na ovim filmovima. Mavromatti je ujedno i istaknuti  predstavnik moskovske radikalne performance art scene  90ih.

Mavromatti je bio kazneno gonjen zbog svojih kritički nastrojenih performansa i filmova. Njegova je arhiva zaplijenjena 2000., nakon čega napušta Rusiju. Otad živi u Bugarskoj i New Yorku, gdje se nastavio baviti filmom i umjetnošću. Njegov rad zabilježen je u brojnim publikacijama i monografijama kao što je Rosyisky actionism 1990-2000 (Ruski akcionizam 1990-2000). Bivši je član legendarnih moskovskih performance art grupa kao što su Expropriation of the Territory of Art i NECEZIUDIK.