//11. 12. 2016., 18h//

Ideja mora vodi nas u pomorski internat IBIS u Ostendu, u zgrade okrenute prema moru u kojima dječaci od šest do šesnaest godina spavaju, jedu, igraju se i uče. Uče kako čitati pomorske karte, ali i kako čitati samo more; uče protokole za plovidbu, ali i plove na ribarskim brodovima. Uče biologiju mora, ali i promatraju svakodnevni ulov i gledaju preko palube.

U učionicama, more je ideja, nestalna ćud mu je zarobljena u slovima i slikama. Na pomorskim kartama nema oluja i ne postoji vrijeme. Pravo more, iako se čini vječno i nepromjenjivo, u zbilji niti jednog trenutka nije isto. I svakako nije ono što je nekada bilo. Nostalgija je sveprožimajuća, od obale do valova na pučini, kao da je more okrenulo svoje lice u prošlost. Prije ili kasnije, ribarska flota će nestati, zajedno s mnogim ugroženim vrstama riba. Isklična dvorana riblje burze u Ostendu sve je praznija, luka je obložena hrđom.

Ipak, novi se uzorci pojavljuju ispod otpadajuće boje čamaca na pijesku.

Info: originalni naslov: Een idee van de zee, režija: Nina de Vroome,  2016., Belgija, 60’, scenarij: Nina de Vroome, fotografija: Nina de Vroome, montaža: Nina de Vroome, Sébastien Demeffe, produkcija: SIEBER, web: https://www.facebook.com/eenideevandezee/, format: DCP, titlovi: hrvatski, engleski

Nagrade: službena selekcija, Oostende Film Festival 2016.

 

Film je dio programa Human Rights Film Festivala.

Ulaz besplatan.