//2.12. 2016., 21h//

Indie Game: The movie prvi je dugometražni dokumentarni film o stvaranju video igrica. Film se osvrće na one s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta.

Nakon dvije godine marljivog rada, dizajner Edmund McMillen i programer Tommy Refenes iščekuju konačno puštanje u distribuciju svoje prve velike igrice za Xbox, Super Meat Boy – igra prati avanture dečka bez kože u potrazi za svojom djevojkom u potpunosti sačinjenom od zavoja. Na PAX-u, velikoj internacionalnoj reviji video igrica, developer Phil Fish predstavlja dugo iščekivanu igru u koju je uložio četiri godine rada; FEZ. Jonathan Blow razmišlja o početku rada na novoj igrici, nakon stvaranja igre Braid, jedne od najuspješnijih igrica svih vremena. Četiri developera, tri igrice, jedan ultimativni cilj – izraziti se putem video igrice.

Indie Game: The movie film je o kreativnom procesu i vlastitom izlaganju kroz svoj rad. Riječ je o putovanju s kojim se razni filmaši, stvaratelji, umjetnici, poduzetnici  i mnogi drugi mogu povezati u digitalno doba.

Info: r. Lisanne Pajot i James Swirsky, SAD, 2012., 1’36”, dokumentarni, engleski jezik bez hrvatskih podnaslova

NAGRADE I FESTIVALI: Nagrada za montažu na dokumentarnom filmu (World Cinema Documentary Editing Award) na Sundance Film Festivalu (2012.), proglašen Najboljim dokumentarcem (Best Documentary) od Utah Film Critics Association, (2012.) nominiran za Canadian Screen Award na prvom Canadian Screen Awards u kategoriji Najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma (Best Feature Length Documentary) (2013.), nominiran za Izvanredno postignuće u grafičkom dizajnu i animaciji (Outstanding Achievement in Graphic Design or Animation) na Cinema Eye Honors Awards (2013.), osvojio Nagradu žirija mladih (Sheffield Youth Jury Award) na Sheffield International Documentary Festival gdje je nominiran i za Nagradu najbolje ženske redateljice (Best Female-Directed Film) (2012.), nominiran za nagradu publike na SXSW Film Festival (2012.).

 

O AUTORIMA:

Lisanne Pajot i James Swirsky frekventni su govornici i savjetnici kad su u pitanju teme dokumentarnog filma, crowdfundinga, direktne i digitalne distribucije. Govorili su na brojnim događanjima vezanima uz film i tehnologiju, uključujući Sundance Film Festival, West Doc Conference, XOXO Conference, Vancouver International Film Festival, South By Southwest conference i Game Developers Conference.

Prije filma Indie Game: The Movie, Lisanne i James vodili su produkcijsku tvrtku BlinkWorks u Winnipegu u Kanadi, proizvodeći radove velikih kompanija i uprava Sjeverne Amerike.

Časopis Paste Magazine smjestio je Lisanne i Jamesa među Najbolje nove filmske umjetnike (Best New Filmmakers).