U sklopu zagrebačkog multimedijskog događaja /’fu:bar/, posvećenog glitch artu, članice Klubvizije SC, Anita Budimir i Ejla Kovačević, održat će predavanje Uvod u (ne)namjerne greške u analognom filmu i fotografiji. Počevši od najtipičnije mehaničke greške, scratcha, preko grešaka prilikom obrade filma, retikulacije i cross-processa, do složenijih kemijskih „glitcheva“, poput mordançagea, predavanje će obuhvatiti teorijski i povijesni uvid u rane i suvremene eksperimentalne prakse u analognim medijima, koje su svojevrsna preteča digitalnom glitch artu. Na predavanju  će se također govoriti o povijesti i radu filmskog laboratorija Klubvizija SC te o mreži svjetskih filmskih laboratorija koje je Klubvizija SC članica, uz kratki pregled aktualnih preokupacija umjetnika i filmskih tehničara iz svjetskih filmskih laboratorija u polju kreativnog i tehničkog istraživanja mogućnosti filmske vrpce.

Predavanje će se održati 22. rujna u 17h, u prostoru hacklaba01 (AKC Medika).

Svrha predavanja, namijenjenog široj zainteresiranoj javnosti, nije samo da osvijesti važnost očuvanja umijeća rada na analognom mediju bez kojeg danas ne bismo imali digitalne medije, već i da otvori horizonte u pogledu nedovoljno istraženih, a još uvijek širokih mogućnosti umjetničkog istraživanja na datom mediju, koji se danas neopravdano odbacuje kao „istrošen“. Skupina suvremenih umjetnika i danas otkriva nepoznate teritorije filmske vrpce te svakodnevno istražuje nove načine za njezinu umjetničku uporabu – od istraživanja i implementiranja alternativnih formula za razvijanje filma, preko samostalne izrade emulzije do raznih vizualnih eksperimenata. Time se također želi potaknuti umjetnike koji se bave glitch-artom da se i sami okušaju u analognom „glitchu“, ali i motivirati ih na međusobnu suradnju umjetnika dvaju zapravo srodnih medija, pri čemu svaki od njih nosi svoje specifičnosti, a u svojoj koheziji bi mogli pridonijeti inovativnim vizualno-umjetničkim ostvarenjima.

EJLA KOVAČEVIĆ: Od 2011. članica filmskog laboratorija Klubvizija SC gdje redovito polazi niz radionica analognog filma i fotografije. Od 2013. preuzima ulogu suradnice u osmišljavanju i realizaciji godišnjeg programa laboratorija, pruža tehničku asistenciju na radionicama i u individualnim projektima članova te gostuje kao predstavnica laboratorija u inozemstvu.
Do sada je snimila nekolicinu kratkih eksperimentalnih filmova s naglaskom na istraživanje alternativnih kemijskih procesa i filmskih postupaka, a prikazani su na nekolicini domaćih filmskih festivala te u inozemstvu u sklopu predstavljanja produkcije Klubvizije SC.

ANITA BUDIMIR: Videograf i članica filmskog laboratorija Klubvizija SC od 2014. g. Sudjeluje na nekolicini radionica 16mm filma, gdje nalazi afinitet za alternativne kemijske procese. Autorica je 16mm filma „level.303“ te glazbenog spota „Encounter“ napravljenog također na 16mm filmu u suradnji s Ejlom Kovačević.