Na svom drugom gostovanju u MM centru, Prozori donose projekciju slabo poznatog modernističkog remek-djela Jedan život (1984.), Bogdana Žižića, uz gostovanje redatelja i njegovog direktora fotografije Gorana Trbuljaka. Početak programa je u ponedjeljak, 27. lipnja u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Tema Prozora u lipnju bila je Priroda i društvo u smislu antropološkog promatranja čovjekova odnosa prema okolini iz kojeg se posljedično kristaliziraju dominantne vrijednosti društva. Prvo su u fokusu bile dovitljive filmske basne zanemarenog Branka Marjanovića koji je u svojim Malim čudima velike prirode (1973.), govoreći o svijetu životinja, precizno opisao navade društva koje karakterizira bespoštedna borba za opstanak. Film Brđani i donjani (1969.) Obrada Gluščevića poslužio je za razmatranje odnosa domaćeg čovjeka i njegove rodne grude, bila ona prema njemu nezasluženo blagonaklona ili nedokučivo okrutna u svojim nepromjenjivim datostima.

Tema je zaokružena maestralnim modernističkim propitivanjem od očiju skrivenih civilizacijskih postavki u dokumentarnom filmu Jedan život Bogdana Žižića u kojem autor propituje naš odnos prema prirodi, preciznije životinjama. Ovaj slabo poznati film velikog redatelja svojedobno se okitio nagradama na prestižnom Krakow Film Festivalu, a danas se doima jednako tematski suvremeno i umjetnički impresivno sa svojim beskompromisnim nenarativnim pristupom filmskoj slici i zvuku.

Kako je nastao ovaj proročki uvid u prljavo rublje naše civilizacije, prije nego što su se o toj temi sjetili progovoriti viđeniji svjetski art filmaši, saznajte od legendarnog Bogdana Žižića i njegovog nadahnutog majstora fotografije Gorana Trbuljaka. Publika će imati priliku autorima postavljati pitanja te sudjelovati u analizi filma.

“Prozori” su projekt portala Dokumentarni.net kojim se publici približava hrvatski dokumentarizam do osamostaljenja, dok će razgovore moderirati selektorica programa i filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Program:
– Projekcija filma Jedan život (r. Bogdan Žižić, 1984.)
– Analiza filma uživo i razgovor s autorom Bogdanom Žižićem i snimateljem Goranom Trbuljakom

Mala čuda velike prirode (r. Branko Marjanović, 1973.)
http://www.dokumentarni.net/2016/06/06/prozori-mala-cuda-velike-prirode-9-filmske-basne/

Brđani i donjani (r. Obrad Gluščević, 1968.)
http://www.dokumentarni.net/2016/06/13/prozori-brdani-i-donjani-geni-kameni/

Jedan život (r. Bogdan Žižić, 1984.)
http://www.dokumentarni.net/2016/06/20/prozori-jedan-zivot-neimenjivo/