//4. 6. 2016., 21h//

U trenutačnoj ekonomskoj i političkoj klimi, kada tabloidizacija medija guši objektivnu istinu, građansko novinarstvo javlja se kao posljednja nada za održavanje standarda odgovornosti u društvu. U srcu Sicilije, jedan čovjek i njegova obitelj vode televizijsku postaju zaduženu za sat i pol emitiranja vijesti, jednih od najdužih u Europi. Pino Maniaci, tvrdoglav smouki novinar i direktor Telejata, jedinstvena je kombinacija Don Quijotea i Groucha Marxa, kao nemilosrdan glas protiv korupcije i organiziranog kriminala. Usprkos stalnim prijetnjama mafije, on ne pristaje na kompromise i svakoga dana dokazuje i potvrđuje ključnu ulogu koju mogu igrati nezavisni novinari i mediji. Uz nedavne ofenzive političke oligarhije protiv zadnjih bastiona istraživačkog novinarstva u Rumunjskoj, možda bismo trebali naučiti stvar ili dvije od Maniacija i zajednice koja stoji uz njega.

NAGRADE: Rome independent film festival – najbolji talijanski dokumentarac

KRITIKE

Hrabrost, solidarnost i borba za zakonitost, poruka je koja se treba čuti i u inozemstvu. Priča Pina Maniacija je doista vrijedna gledanja.
Ceneuropa

Info: Caterina Monzani, Sergio Vega Borrego, Italija/UK, 2012., 67′

Film ima samo engleske titlove.

Cijena ulaznice je 22 kune; ulaznice možete kupiti 90 minuta prije projekcije u MM centru ili rezervirati na: http://dokukino.net/

Dokukino KIC zbog renovacije prostora Kulturno informativnog centra u Preradovićevoj 5, od 12. ožujka privremeno seli na adresu svojeg filmskog prijatelja MM centra Savsku cestu 25.