//5. 6. 2016., 21:30//

Dokumentarni film Strike a Pose donosi priču o sedam Madonninih plesača koji su 1990. godine bili dijelom njezine najkontroverznije turneje posvećene slobodi izražavanja, uključujući i afirmaciju gej prava u društvu, u vrijeme kada AIDS paranoja bijesno raste.

Iako su upravo plesači bili od glavnog značaja velikoj poruci turneje – iza kulisa, nisu je svi uistinu živjeli. Dvadeset i pet godina nakon što su s pop-zvijezdom svijetu pokazali kako izraziti sebe, sedmorica plesača (od kojih je šest gej) u filmu nam otkrivaju kako su se njihove životne priče nastavile nakon turneje, kako su prevladali „sramotu“ i pronašli hrabrost da budu upravo to što jesu.

Festivali: Berlinale International Film festival 2016., Tribeca Film Festival 2016., Tel Aviv’s DocAviv Festival 2016., Maui Film Festival 2016.

Info: r. Ester Gould, Reijer Zwaan, Belgija/Nizozemska, 2016., 83′

 

Prajd za sve nas dokumentarni je film koji donosi priču o petnaest godina Povorki ponosa u Zagrebu, borbi za slobodu LGBTIQ osoba u Zagrebu i Hrvatskoj, promjeni koju je LGBTIQ zajednica izborila za čitavo hrvatsko društvo, kao i hrabrosti, upornosti i prkosu koji je bio potreban da Povorka ponosa Zagreb Pridea postane najveći politički prosvjed u Hrvatskoj.

Info: r. Marko Jurčić, Jelena Poštić, produkcija Zagreb Pride, 2016., 45′

Ulaz je slobodan.