//2.6. 2016., 19:30//

R za Razonodu / L for Leisure (r. Lev Kalman i Whitney Horn) impresionistička je, epizodno strukturirana komedija o lijenosti, lutanju i trošenju vremena. Kroz ritam kalendara akademske godine, film prati promjene kolektivnog duha grupe studenata  između 1992. i 1993. godine, koji vrijeme provode na različitim odmorima. Muško-žensko hrvanje, flertanje s tinejdžerima i drijemanje samo su neke od „aktivnosti“ koje zaokupljaju ove izrazito misaone, ali izgubljene likove. U odsustvu radnje, film se temelji na apsurdnim dijalozima neprofesionalnih glumaca, a preispitivanjem ideja odrastanja, različitih načina života i alternativnih svemira, L for Leisure svojevrstan je homage flimovima i režiserima 90ih, kao što su Hal Hartley, Whit Stillman i Eric Rohmer. Snimljen na 16mm vrpci, film je popraćen originalnim soundtrackom Johna Atkinsona, koji njihove priče zadržava u dugotrajnim, maglovitim stanjima sanjarenja.  Iako individualizirani, likovi se međusobno reflektiraju, ponavljaju i stapaju jedno u drugo, kao različiti aspekti jednog duha kojeg je L for Leisure portret.

Ovaj nas film simbolički uvodi u ljeto stoga njime završavamo program Kratkih slika za ovu sezonu. Naslanjajući se na prošlogodišnje zatvaranje programa filmovima ljetne tematike, između ostalog i filmom Plavuše u džungli L. Kalmana i W. Horn, i ove godine vam za kraj nudimo feel good ljetni film istih autora kao najbolji uvod u ljetno raspoloženje.

U sezoni 2015./2016. prikazli smo prikazali smo 95 filmova, od čega je 20 filmova premijerno prikazano u Hrvatskoj. Program nastavljamo u rujnu s brojnim filmskim i drugim iznenađenjima, u još ljepšem ugođaju MM centra, kina s pričom, a od rujna i kina s digitalnim projektorom, osnovanog sredinom 1970-ih.

Lev Kalman (1982.) i Whitney Horn (1982.) odrasli su u predgrađu New Yorka. Upoznali su se i započeli filmsku suradnju kao studenti na Sveučilištu Columbia početkom 2000-ih. S obzirom da im Columbia nije osigurala tečaj filmske produkcije, odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i na staroj sovjetskoj16mm kameri koju je Whitney dobila od svog ujaka, snimili svoj prvi film Blood Stew. Od samih početaka Lev i Whitney kao glumce angažiraju svoje prijatelje, neki od njih pojavljuju se u više filmova. Između 2004. i 2009. proizveli su nekoliko kratkih projekata. Naslovi kao što su Jazz Christmas, Dear Santa i Fun’s over, 16 milimetarske su komedije snimane s prijateljima, isključivo u stanovima, koje su zacementirale temelj njihovog „indie as fuck“ pristupa. Radeći na glazbenim spotovima, 2006. započinju suradnju s kompozitorom Johnom Atkinsonom . Zajedno su proizveli i web seriju Halloween Face: A Real Horror Show, koja će se pokazati krucijalnom za razvoj filma L for Leisure. Između 2008. i 2009. godine, snimaju film Blondes in the Jungle, satiru smještenu u 1988. godinu, koja prati četiri tinejdžera u potrazi za fontanom mladosti. Film je osvojio nagradu „Best Narrative Feature“ na Chicago Underground Film Festivalu 2010. godine. Whitney napušta New York 2009. i odlazi u San Francisco, kao i Lev koji seli u San Diego gdje predaje film i video tehniku. Whitney uglavnom šeće plažama. Lev i Whitney za sebe kažu da su „alternativni filmaši“ s ironičnim, ali angažiranim pristupom tradicijama i konvencijama filma, a među najvažnijim referencama navode Warhola, Burnetta, i umjetnički dvojac Fischli i Weiss.

Nagrade i priznanja: Jambor-Franklin Best Narrative Feature Award” – Sidewalk Film Festival 2014, „25 New Faces of Independent Film” – Filmmaker Magazine Summer 2014 – Lev Kalman i Whitney Horn

KRITIKE:

Briljantno… L for Leisure nudi metafizički san čiste vizije, one koja je ostvariva samo kroz dokolicu i pejzaž… vizije čija je težnja suština filma.

Richard Brody, The New York Times

Izvanredno… kroz duhovit posprdno-akademski dijalog i omamljujuće lutajući tempo, Kalman i Horn nastavljaju suptilan rad „propuštanja i impliciranja“ koji su započeli filmom Blondes in the Jungle.

Josephine Ferorelli, Cine-File

Info: r. Lev Kalman, Whitney Horn, SAD, 2016., 74′