//15., 20., 23. 5., 19h, i 21., 22. 5., 21h// Pjevačica Janis Jopplin, koja je otpjevala hitove poput Me and Bobby McGee i prodala četiri milijuna albuma nakon smrti, i danas je uzor brojnim rokericama. Umrla je 1970. godine od predoziranja heroinom u dobi od 27 godina. Ovaj dvosatni film prožet arhivskim snimkama i intervjuima sa zvijezdom, njezinim bendom, prijateljima, bivšim ljubavnicima, članovima obitelji i sestrom Laurom otkriva pozadinu te ekstrovertirane scenske zvijeri. Lajtmotiv čine isječci iz iskrenih osobnih pisama koje je Joplin pisala roditeljima i voljenima, a koje naglas čita kantautorica Cat Power. Kao dijete su je zlostavljali u školi, a kao tinejdžerica nikada nije pripadala krugu zgodnih djevojaka. U dobi od 17 godina otkrila je svoj specifičan glas. Gledamo njezine nastupe s prvim bendom, ovacije na legendarnom Pop festivalu u Montereyu 1967. i kako je 1970. godine na Woodstocku dovela atmosferu do usijanja. Nažalost, ovisnost o heroinu u stopu je pratila njezin uspjeh i pokazala se smrtonosnom.

KRITIKE

Ovaj nas film film indirektno upoznaje s autodestrukcijom kao žanrom u umjetnosti i u životu, a za nju su potrebne dvije ovisnosti: o aplauzu (uzrokuje nepodnošljivo bolnu krizu nakon koncerta) te o drogama.
The Guardian

Pun poštovanja bez skretanja u hagiografiju te radoznao, ali nenametljiv.
Rotten Tomatoes

Info: r. Amy Berg, SAD / Francuska, 2015., 115′

Cijena ulaznice je 22 kune; ulaznice možete kupiti 90 minuta prije projekcije u MM centru ili rezervirati na: http://dokukino.net/

Dokukino KIC zbog renovacije prostora Kulturno informativnog centra u Preradovićevoj 5, od 12. ožujka privremeno seli na adresu svojeg filmskog prijatelja MM centra Savsku cestu 25.