//20. 5., 21h, 21. i 22. 5., 19h//

Nezavisna lista oportunista, r. Dejan Oblak, Vedran Senjanović

Film prati kandidaturu istoimene političke opcije na parlamentarnim izborima 2011. u Hrvatskoj koja je sastavljena od studenata političkih znanosti. Njihov je glavni cilj bio parodija demokratskog izbornog procesa kakav danas postoji u Hrvatskoj. NLO se vodio idejom da mnogi građani ne znaju za koga glasati te da je sustav parlamentarne demokracije rezultirao siromašnim dvostranačjem bez maštovitosti i inovativnosti.

KRITIKE

Kroz satiru i smijeh, ovi su studenti na najbolji način dočarali apsurd političkih izbora u Hrvatskoj, a i pokazali da oformiti stranku nije zapravo nimalo teško (…)Za nadati se je da ovo neće ostati jedini društveni eksperiment takve vrste.
Ziher.hr

Info: r. Dejan Oblak, Vedran Senjanović, Hrvatska, 2016., 44′

 

anatrg

Ana Trg, r. Jelena Novaković

Bez dana odmora, po suncu, snijegu, kiši, nedjeljom i blagdanima, Ana već 40 godina dolazi pred gradsku crkvu prodavati religijske kalendare i krunice. Iako prima redovnu penziju i ne pripada socijalnom dnu, ona ima druge motive. Samo pet metara dalje svoj štand razvila je Zorka, njezina neposredna konkurencija. Poslovnu logiku zadržavanja kupaca primijenile su jednostavno – međusobnim spuštanjem cijena. Iako u neprestanom sukobu, ne mogu jedna bez druge. Ovisnost o dinamičnom mikrosvijetu neprestanog protoka informacija, tračeva i živopisnih gradskih likova, učinila ih je simbolima jednog mikroprostora. Ana, Zorka i Trg, nerazdvojni su trio u duhovitom socijalnom eseju o pripadanju i prijateljstvu.

KRITIKE

Film se, uz ionako gorak okus svijeta kojem se ne usudimo gledati u oči, pretvara u filmski epitaf hrvatskoj verziji kapitalizma u kojoj se slični pojedinci tretiraju kao lako zamjenjiva potrošna roba.
Dokumentarni.net

Festivali i nagrade: Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – najbolji kratki dokumentarac iz regije, Festival mediteranskog filma Split – nagrada publike, IFF Cinema City – posebno priznanje žirija u selekciji Up to 10,000 bucks, Festival kratkih Kraken – posebno priznanje žirija

Info: r. Jelena Novaković, Hrvatska, 26’

Cijena ulaznice je 22 kune, ulaznice možete kupiti 90 minuta prije projekcije u MM centru ili rezervirati na: http://dokukino.net

Dokukino KIC zbog renovacije prostora Kulturno informativnog centra u Preradovićevoj 5 12. ožujka seli na adresu svojeg filmskog prijatelja MM centra u Savsku cestu 25.