13, ožujak, 21 h, 22 kune

[Dokukino gostuje u MM centru]

Cenzurirani glasovi, r. Mor Loushy, Izrael, 2015., 84′

Autoričina polazišna točka bila je knjiga Avrama Shapira ‘Sedmi dan’, ali i razgovori koje je 1969. pisac Amos Oz vodio s mladim pripadnicima kibuca nakon njihova povratka iz “šestodnevnog rata” u valu sveopće pobjedničke euforije i nabildane cionističke propagande, kad se David pretvorio u Golijata. Oni mu otvoreno pričaju o svojim ratnim iskustvima, razaranju i užasima rata, ali i o vlastitim strahovima. Pričaju mu kako im je rečeno da prema protivniku ne pokazuju nikakvu samilost i kako je njihov jedini cilj ubiti što veći broj Palestinaca. Njihove brojne žrtve dokazuju da su se strogo držali tih zapovijedi. Pričaju mu i o brojnim silovanjima. Jer Oz nije očekivao da će njihove reakcije biti tako kritične, eksplicitne i radikalne. Zato je te razgovore odlučio objaviti u knjizi, ali izraelska vojna mašinerija je većinu njegovih traka uništila i cenzurirala.

FESTIVALI I NAGRADE: DOCAVIVI FF 2015 – najbolji izraleski film SUBVERSIVE FF 2015 – najbolji dokumentarac SUNDANCE FF 2015, IDFA 2015, BERLINALE 2015, HOT DOCS 2015

Dokukino KIC zbog renovacije prostora Kulturno informativnog centra u Preradovićevoj 5 12. ožujka seli na adresu svojeg filmskog prijatelja MM centra u Savsku cestu 25.