3. ožujak, 19:30, MM centar, ulaz besplatan

Jedino ime kirgistanske kinematografije poznato u europskim festivalskim krugovima ono je Marata Sarulua i to, prvenstveno, zahvaljujući uspjehu filma Songs of the Southern Seas (2008.). Prikazujući u svojim filmovima izgubljeni raj središnje Azije, Sarulu izlazi izvan okvira filmskih konvencija. Meditativni narativ njegovih filmova prikazuje likove koji su uvijek u pokretu, napuštajući svoja rodna sela i tražeći bolji život. The Move (2014.)kojeg prikazujemo na Kratkim slikama, upravo je to, potraga za boljim životom, obiteljsko putovanje u fragilnosti postojanja prikazano nepomičnom kamerom i usporenim transcendentalnim ritmom.
The Move
Drama, Kirgistan, 2014., 178 min, Studio Kyrgyzfilm & Mandala Films Company
Režija i scenarij: Marat Sarulu
Uloge: Sagyndyk Makekadyrov, Perizat Ermanbetova, Ainazik Bekbalaeva
U jednom kirgistanskom selu, u kući pokraj jezera djed i unuka žive jednostavnim životom u skladu s prirodom. Na poziv kćeri koja mukotrpno radi u gradu kako bi prehranila sebe, oca i kćer, djed i unuka teškom mukom pristaju na selidbu u grad, no u tom trenutku kćer ostaje bez posla i mjesta za život. Obitelj je u bezizlaznoj situaciji i suočena s teškim izborom. Kroz tragično obiteljsko putovanje, Sarulu na gorak način portretira trenutno stanje kirgistanskog društva, postavljajući pitanja osobnog i nacionalnog identiteta suprotstavljajući prostranstvo prirode sivilu grada. Jednostavnost života u impozantnom krajoliku Sarulu skicira na miran i skladan način, a izazivajući osjećaj tuge zbog fragilnosti egzistencije autor evocira trend yugen iz japanske umjetnosti.
Festivali i nagrade: Best Director, NETPAC Award – Tallinn Black Nights FF, International Film Festival Rotterdam – nominacija za Big Screen Award i KNF Award, Filmfest Munchen, Busan International Film Festival, Kolkota Film Festival…
Marat Sarulu (1957., Kirgistan) diplomirao je filozofiju na Kirgistanskom Nacionalnom Sveučilištu u Bisheku, a potom je studirao na moskovskoj filmskoj akademiju. Redatelj je i scenarist.
Kratke slike, filmski su program MM centra, jednog od najstarijih zagrebačkih još uvijek aktivnih kina. Kratke slike pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Programska cjelina Izvan fokusa posvećena je autorima i filmski školama iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije.