Realizam i minimalizam rumunjskog novog vala dobro su poznati hrvatskoj filmskoj publici. Filmovi poput Smrt gospodina Lazarescua (r. Cristi Puiu), 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana (r. Cristian Mungiu), Bravo (r. Radu Jude), Svi u našoj obitelji (r. Radu Jude) i 12:08 Istočno od Bukureša (r. Corneliu Porumboiu), postali su segmenti opće kulture svakog filmskog gledatelja. Upravo je redatelj potonjeg filma, Corneliu Porumboiu u fokusu travanjskog izdanja programske cjeline Izvan fokusa.

Film The Second Game jedinstveno je audio vizualno sjećanje snimljeno u jednom kadru, točnije kroz 90 minutnu snimku nogometne utakmice iz 1988. između Steue i Dinama Bukurešt. Novi način komunikacije kritike tadašnjeg režima, prema brojnim je kritičarima, zapravo lekcija u pomicanju filmskih granica. Film je svojevrsna studija korupcije i medijske reprezentacije svakodnevice, a istodobno i osobna prošlost i sadašnjost oca i sina, kao i Rumunjske same. Ovaj minimalistički dokumentarac razotkriva zaigranu epistemiološku prirodu filmaša u neprestanom dijalogu s filmskim medijem i metodologijom rada.

Corneliu Porumboiu pod svjetla reflektora došao je 2006. nakon nagrade na Canneskom festivalu za film 12:08 East of Bucharest. 2015. njegov film The Treasure osvojio je nagradu Prix Un Certain Talent na festivalu u Cannesu.

Porumboiu je definitivno jedan od najdosljednijih redatelja današnjice koji se, između ostaloga, dokazao kao sidro rumunjskog novog vala. On je drski minijaturist koji začuđuje svojom sposobnošću rada s nasljeđem rumunjske komunističke prošlosti i kafikijanske nazadnosti njezine sadašnjosti. (Dan Sullivan, Filmcomment)

Film je na rasporedu 7. travnja u 19:30. u okviru programske cjeline Izvan fokusa.